Kadınlar Sitesi

Memelerde Süt Birikmesi

Memelerde süt birikmesi ve «areola» (hale) sertliği. Me me şişkinliğinin üç ayrı sebebi olduğu biliniyor. Önce en yaygın ve basit olanı görelim: Meme halesinin arkasına rastlayan küçük
süt depoçuklarının fazla dolması… Bu dolgunluk anneyi mutlaka rahatsız etmez. Fakat halenin çok sertleşmesine ve düzleşmesine sebep olduğundan bebek haleyi İstediği gibi ağzına alıp sıkıştira-maz; yalnız meme ucunu yakalar ve çiğneyerek zedeler. Bu yüzden annenin sütün bir kısmını sağarak meme halesini yumu­şatması gerekir.Meme halesini yumuşatmak için çok fazla süt sağılmaz. Her memeyi 2-3 dakika sağmak yeter.

Anne, haleyi, iki parmağıyle alttan ve üstten sıkıştırıp yassıltarak bebeğin bu kısmı ağzına al­masını kolaylaştırır. Genellikle ilk haftanın sonuna doğru mey­dana gelen bu çeşit şişkinlikler 2-3 gün sürer ve emzirme işi normal olarak devam ederse tekrarlanmaz.
Bütün memenin şişmesi. İkinci çeşit şişkinlik ise, yal nız halede kalmayıp bütün memeyi kaplar. Bu durum çoğu za­man tehlikeli değildir. Sadece pek ağır durumlarda şişen meme son derece sertleşir ve acı verir.
Önemsiz durumlarda meme, çocuk sütü emdikten sonra dü­zelir. Meme verebilmek için de biraz süt sağıp haleyi yumuşat­mak yeter.
Vahim durumlarda ise oirkaç çeşit tedavi yolu vardır: Eğer bebek şişkinliğin giderilmesine yetecek kadar emmiyorsa, me­meye, kenarlardan haleye doğru?masaj yapmak gerekir. Masaj sı­rasında deriyi korumak için kakao yağı ya da herhangi bir tuva­let kremi kullanabilirsiniz. Yalnız haleyi fazla yağlamamaya dik­kat edin. Çünkü ondan sonraki emzirmede halenin fazla kaygan olmaması gerekmektedir. Bu masajlar anneyi1 yorar. Bu yüzden şişkinlik kısmen kaybolduysa masaja son vermek yerinde olur. Bu çeşit göğüslere günde Iki-üç kere masaj yapılabilir. Zaten ra­hatsızlık da iki-üç gün sürer. Masajdan önce sıcak suya batırıl­mış temiz bir bezle yapılacak kompres, masaj sırasında göğüs­lerin acımasını önler. Fakat masajlar ve elle sağma da iyi sonuç vermeyebilir. Tedavide ya da bu tedavinin nasıl yapılacağı ko­nusunda anneye yardımcı olacak kimse yokaa, anne bir süt-çe-ker”den (tire-lait) yararlanabilir. Anneler, emzirme ve meme ba kimi süresinin dışında, göğüsleri alttan ve yanlardan sıkıca kav rayacak bir sutyen kullanmayı ihmal etmemelidirler. Sutyer. ye­rine göğüsleri bağlamak da mümkündür. Fakat göğsü üstten bastırarak değil alttan destekleyecek ve yanlardan toplayacak şekilde bağlamak gerekir. Kısa sürelerle buz torbası ya da sıcak su şişesi kullanmak da mümkündür. Bu konuda doktorun birta­kım tavsiyeleri olabilir. Memelerin tümüyle şîşlp sertleşmesine genellikle birinci haftanın sonuna doğru rastlanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ