Kadınlar Sitesi

Ne Zaman Doktor Çağırmalı

Ne zaman doktor çağırmalı? Birkaç çocukbüyütmüş kim­seler, hangi hastalık belirtilerinin doktorun hemen çağrılması­nı gerektirdiğini, hangilerinde ertesi güne ve hatta doktorun gele­cek normal ziyaretine kadar beklenebileceğini daha iyi bilirler, Genç anne-babalar, çoğu zaman bunların bir listesini isterler. Pek fazla başvurmasalar bile bu liste onlara rahatlık verir.

Bu konuda birinci kural, çocuğun renksizlik, yorgunluk, bu­lantı, kayıtsızlık, huysuzluk, sinirlilik ve halsizlik gibi belirtiler göstermesi halinde doktora baş vurmak ya da telefon etmektir.

Ateş , çocuğun gerçekten hasta olup ol­madığını anlamak bakımından çok önemli değildir. 1-2 yaşında bir çocukta yüksek bir ateş önemsiz bir hastalığın belirtisi ola­bilecekken, küçük bir bebek ateşi fazla olmadığı ya da hiç

olma­dığı halde çok hastalanabilir. Bebeğin ateşi 38 dereceye yüksel­diği ya da 38″i geçtiği takdirde doktora danışın. Bebeğiniz hafif nezle belirtileri gösteriyorsa, ateşi 38 derece ve kendisi sakin ise, doktoru gece yarısı rahatsız etmek gerekmez. Ertesi sabah telefon edersiniz. Fakat bebeğiniz, ateşle birlikte huysuzluk edi­yor ve ciddî belirtiler kendini gösteriyorsa doktar çağırmakta te­reddüt etmeyin.

Nezleler: Genellikle, nezle ağırlaştığı, başka belirtiler kendi­ni gösterdiği ya da çocuk bitkin göründüğü takdirde doktor ça­ğırın.
Çocuk konuşmada ve soluk almada güçlük çekiyorsa, doktor­la derhal temasa geçin. Belli olan ya da mevcut olduğunu sandığınız ağrıları ve özellikle baş ağrılarını doktora haber verin. Her karın ağrısında doktora haber vermek tabiî ki gerekli değildir!

Ani iştahsızlık: çoğunlukla rahatsızlık belirtisidir. Çocuk her zamankinden bir iki öğün eksik yiyorsa doktora haber vermeye ihtiyaç yoktur. Fakat başka anormal belirtiler de varsa doktoru çağırın.
Olağan dışı kusmalar doktora haber verilmelidir. Özellikle çocuk hasta görünüyorsa gecikmek doğru olmaz. Fakat tabi beğin İlk aylarda yemeklerden sonraki küçük kusmaları buna da­hil değildir.
İshaller ve özellikle doktora haber verilmesi gereken vahim ishaller hakkında daha sonra ayrıntılı bilgi bulacaksınız.
Bezlerde ve kusmukta kan gördüğünüz zaman doktora habei verin.
Baştan yaralanmalar olduğu ve bebek bir çeyrek saat içinde normal halini ve neşesini bulamadığı takdirde doktora haber ve­rin.
Göz yaralanırsa hemen doktora koşun.
Çocuk yaralı bir kolunu ya da bacağını kullanmakta güçlük çekiyorsa bunu doktora haber verin.
Yanıklar su toplayınca doktora gösterin.
Zehirler. Çocuk zehirli bir madde yuttuğu zaman derhal dok­tor çağırın. (Bölüm 715-720)
Ciltte tahriş, sivilce ve kızarıklıklar. İlk aylarda bebeğin kaba etlerinde pişiklere , yanaklarında sert leke­lere, boynu ve yüzünde isilik dediğimiz kabarcıklara cok rastlanır. Bunlardan hiç biri acil bir müdahaleyi gerektirmez
Anne kızamık, kızamıkçık ve kızıl gibi (suçiçeği değil) bula­şıcı bir hastalığa tutulmuşsa bebek ilk altı ayda bu hastalık mik­roplarını almaktan dikkatle korunmalıdır,
Saçlı deride kabuklanmaya”(konak) çok rastlanır ve bunun hiç bir tehlikesi yoktur.
Egzama bir iki gün içinde doktora haber veril­melidir.
Impetigo”ya bebek eve döndükten sonra pek rastlanmaz fakat evde de aynı hastalık başgösterirse ilk günden tedavi edilmelidir. Çocuk bunlardan birinden ıstırap çekiyorsa ya da bunlar vücuduna yayılmışsa derhal doktor çağırmak gerekir.

Yabancı bir şehirde doktor bulmak. Yabancı bir şehirde bulunduğunuz sırada doktora ihtiyacınız olursa iyi bir kliniğin numarasını öğrenip buraya telefon edin. Klinikten çocuk hasta­lıkları bakımından tecrübeli bir doktorun adını, adresini öğrenin; Bir aksilik olursa baş tabiple konuşmak istediğinizi söyleyin. Baş tabip genellikle çocuk hastalıkları uzmanı değildir, ama ondan, güvenilebilir bir iki doktorun adını öğrenebilirsiniz

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ