Kadınlar Sitesi

Bebek ilk memeyi ne zaman alır?

Bebek ilk memeyi doğduktan ne kadar zaman sonra alır? Bebeklor doğduktan sonra ilk memeyi genellikle 18 saat içinde alırlar, ilk 2-3 gün, annenin memesinden «kolostrum» adı verilen ve «ağız» dediğimiz bir sıvı gelir. İlk emzirmeler 5-10 dakikayı geçmez. Zaten memenin de bu yeni görevine alışması için zaman lâzımdır. Ondan sonra bebek her dört saatte bir emzirilir. İlk günlerde gece saat 2 beslenmesine pek önem verilmez ve anne nin dinlenmesi sağlanır.

Uygulanan beslenme rejimi ayrıca hastane düzenine bağlı dır. Bebek ya annesinden ayrılmış ve belirli saatlerde getirilir, ya da annesi ile aynı odada kalır. İkinci şıkta anne, bebek iste­dikçe meme verebilir. Bu sistem ve serbest beslenme rejimi, özel­likle anne sütüyle beslenme bakımından daha elverişlidir. Çünkü bebek, her karnı acıktığı ve emzirilmeye hazır olduğu zaman meme emebilecektir. Süt miktarı başlangıçta, ihtiyacınızı karşılamasa da emzirme sütün yavaş yavaş artmasını sağlar.

Serbest beslenme rejiminin yaygın hale gelmesinden beri, hiç olmazsa anne sütüyle beslenmenin ilk aylarında bu sistemin uygulanması yolunda bir eğilim belirmiştir. Yani ilk aylarda, bebek her istediği zaman emzirilmektedir. Bu usul, sütün bollaş­masına yardım eder. Bu sistemde bebek önce, günde ortalama 7-8 kere emzirilir. Dört saat aralı beslenmeye, kendiliğinden ve kısa zamanda döner.

Sütün normal şekilde gelmesi: Süt genellikle doğumun üçüncü ya da dördüncü günü gelir. Bu süre ikinci üçüncü çocuklarda kısalır, ilk çocukta ise daha uzayabilir. Zaten bebekler de. doğduktan üç-dört gün

sonra daha uyanık bir hale gelir ve karın doyurmak isterler. Bu da organizmanın işleyişindeki mükemmel düzenin bir örneğidir.
Her istediği zaman emzirilen bir bebeğin, üç ve altıncı günler arasında günde 10-12 kere meme emdiği tespit edilmiştir. [Bebeğin kirlettiği bez sayısı da artar.) Bu kadar emmeye sütünü­zün yetişmeyeceğini düşünüp üzülmeyin. Daha ziyade bebeğin bü­yümesi gerektiğini, beslenmeye ihtiyacı olduğunu ve emdikçe sü­tünüzün çoğalacağını düşünün. Zaten süt üretimini sağlayan bez salgılarının göğüsleri en çok uyarması da birinci haftanın İkinci yarısına rastlar. Dolayısıyle ilk günlerde göğüslerin bebeği tatmin edecek sütü üretememesine şaşmayın. Sistem, aslında mükemmel şekilde çalışmaktadır. Sonraları hormon faaliyeti azalır; göğüsler de bebeğin istediği kadar süt verir. Bu yalnız birinci, İkinci, üçün­cü haftalarda değil bütün ondan sonraki aylarda da böyle olacak­tır. Başka bir deyişle; süt miktarı, bebek ihtiyaç gösterdiği kadar artmaya devam eder

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ