Kadınlar Sitesi

Bebeği Açık Havaya Çıkarmak

Bebeği açık havaya çıkarmak.

Dört buçuk kilo olmuş bir bebek yağmur yağmadığı, ısının sıfırın altına düşmediği ve soğuk bir rüzgâr esmediği günler, iki-üç saat kadar açık havaya çıkarılmalıdır. Bebek üç buçuk kilodan daha az ağırsa, ancak dışarda ısı 15 derece ya da daha fazlayken sokağa çıkarılabilir. Bebeği sokağa çıkarmak için sadece havanın sıcaklığını dikkate almak yetmez. Örneğin deniz kenarında, nemli ve soğuk hava insanı aynı ısıdaki kuru havadan daha fazla üşütür. Çocuğun üşütmesinde en önemli rolü rüzgâr oynar.

Gölgede ısı sıfır derecenin altında bile olsa, 6 kilo ağırlı­ğındaki bir bebek, güneşte bir ya da iki saat tutulabilir ve bun­dan hiç bir zarar görmez.
Bu konu üzerinde, bazı kimseler kışın çocuklarını hiç so­kağa çıkarmak istemedikleri için, bu kadar duruyorum. Böyle anne-babalar ya kendileri çok üşüdüklerinden çocuğun da üşü­yeceğini sanırlar, ya da kendileri üşümeseler bile bebeğin soğuk havaya dayanamayacağından korkarlar. Kimi bebekler de bütün kış fazla ısıtılmış odalarda bulundurulurlar. Çocukların iştahsız ve keyifsiz olmaları bu saçma korkunun sonucudur. Kışın, çocu­ğu dışarı çıkarmak için en uygun saat on iki arasıdır. Bahçeniz varsa, hava müsait olduğu zamanlar çocuğu üç saat devamlı su­rette dışarıda bırakabilirsiniz. Rahatsız olmazsa, bebeği daima güneşte tutun.
Evinizin bahçesi yoksa, bebeği arabasına koyarak gezdirin. Vaktiniz olduğu kadar dışarda kalın ve serin havanın çocuğa ya­rarlı olduğunu unutmayın.
Yazın evin içinde hava çok sıcak oluyorsa, çocuğu sokak­ta ya da bahçedeki serîn bir yerde mümkün olduğu kadar uzun  süre tutun.
Yazın eviniz çok sıcak olmasa bile, bebeğe yine de sabah ve öğleden sonraki serin saatlerde,

en az iki saat hava aldırın.

Çocuğunuz günde üç öğün yemek yemeğe başladıktan son­ra, onu açık havaya çıkarmak işini, yemek saatlerine göre ayar­larsınız. Fakat çocuğun üç saat dışarda kalması gerektiği pren­sibi, yine değişmemelidir. Bebek bir yaşına gelince çevresiyle daha fazla ilgilenmeye başlar. Yemekten sonra onu arabasıyle gezintiye çıkarırsanız, etrafiyle ilgileneceğinden, belki uyumak istemeyebilir. O zaman bırakın evde, yatağında uyusun. Kış gün­leri ise akşam erken olduğundan çocuk uykudan kalkınca, onu gezintiye çrkarmaya

her halde fırsat bulamazsınız. Bu durumda sabahleyin iki saat, öğleden sonra da bir saat çıkararak, yine üç saati tamamlarsınız. Sabah gezintileri de çocuğun uyku saatleri­ne göre değişebilir. Altı aylıkla bir yaş arasındaki bebeklerden bazıları kahvaltıdan hemen sonra uyurlar. Bazıları ise uzunca bir süre uyanık kalırlar. Bebek gezinti sırasında uyumuyorsa, gezinti saatlerini uykudan kalktığı zamana alırsınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ