Kadınlar Sitesi

1-3 Yaş Arasındaki Çocuklarda Peklik

1-3 Yaş Arasındaki Çocuklarda Peklik

Çocukla, rahatını kaçıracak kadar çok meşgul olur, onu bağırsaklardın çalışmasıyle ilgilenmeye teşvik edip de sinirlerini bozarsanız, yavruya pekliğin yapabi­leceğinden daha fazla zarar verirsiniz. Muntazaman lavman yap­mak da doğru olmaz. Peklik çeken çocuğa değil de, kakasını ya­parken canı yanan çocuğa lavman yapılabilir. Çünkü bir ye üç yaş. arasındaki çocuk her aptes bozduğunda canı yanarsa, bar ğırsaklanhın çalışmasıyle ilgili bazı yersiz korkulara kapılabilir. Aslında bu durumda yapılacak lavmanın sadece psikolojik ba­kımdan bir yardımı olacaktır.
Doktordan uzaktaysanız ve çocuğunuzu tek başınıza tedavi etmeye mecbursanız, eczaneden bir çocuk laksatîfi almanızı tav­siye ederim. Sıvı parafin ve laktik maya esasına dayanan bu laksatiflere çukulata kokusu verilmiştir. Tarifesinde belirtildiği gibi genellikle akşamları yemekten sonra çocuğa vereceğiniz bu ilâç çocuğun çok sert kaka yapmasını önler. İlâca bir ay kadar devam eder, sonra yavaş yavaş dozunu azaltırsınız. Pekliği”gi­dermek için ilâç kullanma yoluna, ancak doktoru beklediğiniz süre içinde gitmelisiniz.
290. Psikolojik peklik. Bîr ve iki yaşındaki çocuklarda ruh­sal nedenlere dayanan iki peklik çeşidi daha görülebilir. Bunlardan birinde, çocuk birkaç kere sert kaka yapıp canı yanarsa, bu acıyı bir zaman unutmaz ve aptes bozmak ihtiyacını duyduğun­da kendini tutar. Çocuk bir-ikî gün böyle kendini tuttuğu için ka­kası daha da sertleşir ve bu defa canı daha fazla yanar. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi vereceğim.
Psikolojik nedenli ikinci peklik şekli ise anneleri fazla ti­tiz olan çocuklarda görülür. Anne çocuğu oturağa oturmağa

çok erkenden alıştırmağa çalışırsa, çocuk, gelişmesinin bağımsızlık dönemine geldiğinde, kakası gelse de yapmaz. Bu da pekliğe yol açar.
çocuklarda peklikGeçici peklik. Bu çeşit peklik, ateşli hastalıklara tu­tulan bütün çocuklarda görülür. Yıllarca önce, hastalanan çocu­ğun kakasını yapamayışı anneleri çok telaşlandırırdı. Bu belirti­yi hastalığın en önemli nedenlerinden biri sayan anneler, has­talığı iyileştirmeyi düşünmeden önce, çocuğun bağırsaklarını «temizlemeye» gayret ederlerdi. Oysa her hastalıkta görülen ge­nel rahatsızlık durumu, bağırsaklarını ve sindirim sisteminin tü­münü etkileyebilir. Bu yüzden de iştahı kestiği gibi, kusmalara da yol açar. Hastalıkların bu belirtileri kimi zaman asıl hastalık belirtilerinden saatlerce önce ortaya çıkar. Bu durumdaki çocu­ğa doktor lavman yapmanızı tavsiye ederse yaparsınız.
Çocuğun hastalığını, doktorun bulunmadığı bir yerde kendi kendinize tedavi etmek zorundaysanız, en önemli düşünceniz her halde çocuğun kakası olmamalıdır. Zararlı bir şeyler yapa­cağınıza, çocuğun aptest edebilmesi için hiç bir şey yapmama­nız daha doğru olur. İştahı kapanan ve bir şey yiyemeyen çocu­ğun bağırsaklarının normal şekilde çalışması zaten beklenemez. Çocuğun sadece hafif bîr nezle olduğuna ya da önemsiz bir bu­laşıcı hastalık geçirdiğine kesinlikle eminseniz, iki üç gündür kakasını etmemiş çocuğa bir lavman yapabilirsiniz.
Bağırsak spasmının yol açtığı peklik. Bu çeşit peklik­te, çocuğun kakası sert ve küçük yuvarlaklar halinde çıkar. Her yaşta görülebilen bu peklik hem inek sütüyle beslenen hem de katı besinler almaya çoktan başlamış bebeklerde başgösterebilir. Buna bağırsak spasmından ileri gelen peklik adını veriyoruz. Spa-sm yapan kalın bağırsak, içinde dışkıyı küçük parçalar halinde parçalar ve sertleşip yuvarlak şekiller alıncaya kadar tutar. Bu­nun neden ileri geldiği şimdiye kadar kesinlikle anlaşılamamıştır. Fakat spasma, bazı durumlarda sinir gerginliğinin yol açtığı ka­bul edilmektedir. Bu rahatsızlık çok zor tedavi edilebilir. Bazen biberonun ya da beslenme rejiminin bileşimini değiştirmek iyi sonuç verir. Doktor da genellikle bağırsak sinirleri şebekesini etkileyecek ve apaşını çözecek ilâçlar tavsiye eder. Çocuğunuz­da bu çeşit peklik varsa, onu doktora gösterme İmkânı bulana ka­dar, müzmin kabızlıkta kullanılan İlâçlardan yararlanabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ