Kadınlar Sitesi

Gebelikte beslenme

Gebelikte beslenme

Gebelik dönemindeki beslenme düzeni kişinin hayatındaki bütün dönemlerdeki beslenme düzeninden daha büyük titizliğe ve öneme sahip olması gerekir. Çünkü anne karnındaki bebeğin tek besin kaynağı vardır ve oda tabiî ki annesidir. Zira bebeğin gerek bedensel gerek zihinsel gerekse ruhsal gelişimi için anne karnındaki dönmede annenin beslenme düzeni çok büyük önem taşır.
Normal kiloya sahip bir anne adayı, sağlıklı beslenme düzenine sadık kalarak gebeliğinin sonunda 9 ila 10 kilo almış olur.

Gebelik döneminde kalsiyum ihtiyacı

Bebeğin anne karnındaki 8. haftasında kemiklerinin ve dişlerinin gelişimi başlar. Bu sebeple gebeliğinizin 8. haftasında kalsiyumun almaya özen gösterin. Gebelik döneminde almanız gereken kalsiyum miktarı gebelik öncesi dönemde almanız gereken kalsiyum miktarının iki katı olmalıdır. Kalsiyum oranı yüksek olan besinler ise süt, peynir, yoğurt, yeşil yapraklı sebzelerdir. Ancak yağ oranı yüksek olan süt ve yoğurtları yağsız olanından almanız daha faydalı olacaktır. Günde tüketeceğiniz 85 gram yağsız peynir, 7 dilim beyaz ekmek, 2 bardak süt, 170 gram sardalye artmış olan kalsiyum ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir
blank

Gebelik döneminde protein ihtiyacı

Gebelik döneminde protein miktarına olan ihtiyaç artar. Protein ihtiyacını karşılamak için etin yağsız kısımları olmak üzere gün içersinde tavuk eti, balık, yoğurt, yer fıstığı, fıstık ezmesi, yumurta, mercimek ve kaşar peyniri tüketmeniz yeterli olacaktır.

Gebelik döneminde C vitamini ihtiyacı

Gebelik döneminde alacağınız her c vitamini içeren besin plesanta için büyük fayda sağlar. Gebelik döneminde c vitaminin faydalarından yararlanmak istiyorsanız, C vitamini içeren besinleri taze taze bekletemeden tüketmeniz gerekir.

C vitamini içeren besinler:
Karnabahar, domates, lahana, brokoli, yeşil ve kırmızıbiber, patates, portakal

Gebelik döneminde lifli gıdaların alınması

Lifli besinler yani posalı besinler gebelik öncesi dönemde de gebelik dönemindede bağırsakların çalışması için büyük etkendir. Gebelik döneminde sık sık yaşanan kabızlık sorununa lifli besinler tüketerek tamamen kökten çözüm sağlamış olursunuz.

Lif içeren besinler:

Kepekli ekmek, pirin., kuru üzüm, ahu dudu, kuru üzüm, kepekli makarna, kuru kayısı, kuru yemiş, bezelye pırasa

Gebelik döneminde folik asit ihtiyacı

Anne karnındaki bebeğin sinir sistmeinin kuvvetlenmesi için anne adayı gebeliğinin özellikle ilk haftalarında folik asit ieçren besinler tüketmelidir.
Folik asit içeren besinler

Ispanak, fındık, kepekli ekmek, yer fıstığı, karnabahar

Gebelik döneminde demir ihtiyacı

Gebelik sırasında bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demir ihtiyacını depolamak hem de anne adayının gebelik sebebiyle artan kan dolaşımına yeterli derece oksijen taşınması için alınması gereken demir ihtiyacı çok büyük önem taşır.

Demir içeren besinler

Yağsız kırmızı et, üzüm, ton balığı, karaciğer

Gebelikte en faydalı besinler

Süt, yoğurt ve peynir
Yağsız kırmızı et, tavuk eti
Yeşil yapraklı tüm sebzeler
Portakal
Balık
Kepekli ekmek

Gebelik döneminde sakıncalı olan besinler

Midye, denizkestanesi, gibi yüksek civa içeren besinler
Çiğ olarak iyi pişmemiş olan etler
Çiğ olan yumurta
Taze olmayan, pastörize olmayan peynir
Pastörize edilmeyen sütler veya meyve suları
Çiğ sosisler, salam sucuk ve pastırma
Karaciğer, dalak ve böbrek
Kızartmalar
Bitki çayları

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ