Kadınlar Sitesi

Epilepsi hastalığı ve tedavisi hakkında tüm merak edilenler

Epilepsi nedir?

Beyin hücrelerinde meydana gelen ani deşarjlara bağlı olara ortaya çıkan epileptik nöbet diye tanımlanan ve halk arasında sara hastalığı olarak tabir edilen hastalıktır.

Epilepsi hastalığının görülme sıklığı nedir?

Epilepsi hastalığı hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen ve genelde her 100 kişiden 1 kişide rastlanabilen bir hastalıktır.

Epilepsi hastalığının nedenleri nelerdir?

Epilepsi hastalığının net bir sebebi bulunmamakla birlikte, hamilelik döneminde ortaya çıkan beyin gelişme sorunları, menenjit hastalığı, beyinde meydana gelen enfeksiyonlar, zehirlenmeler, beyin tümörleri, kafaya gelen ağır darbeler epilepsi nöbetlerine sebep olabilir.

Epilepsi hastalığı kişinin yaşamına engel midir?

Epilepsi nöbeti, yaşayan kişiye çok uzun süre devam ediyormuş gibi gelse de ortalama 1 ila 3 dakika kadar sürer. Epilepsi hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmadığı için, kişi epilepsi hastası olduğunu çevresindeki kişilerden saklamasına gerek yoktur. Hatta yakınların bu konuda bilgi sahibi olması hasta açısından daha da faydalıdır ki epilepsi nöbeti esnasında yardımcı olabilirler. Epilepsi hastaları, hastalıklarının bilincinde olduklarında ve kontrol edebildiklerinde normal sosyal hayatlarında, iş hayatlarına aktif olarak devam edebilirler. Epilepsi hastası kişiler evlenebilir hatta planlı gebelik yöntemi ile doktor kontrolü gözetiminde çocuk sahibi olabilirler.

Epilepsi hastalığının teşhisi nasıl konulur?

Epilepsi hastalığını tespiti için en önemli detay, epilepsi nöbetini yaşayan kişinin doktoruna yaşadıklarını anlatmasıdır. Bunun yanında epilepsi nöbeti geçiren kişinin videosunu çekerek doktora göstermek çok epilepsi hastalığının tespiti için çok faydalı olur. Epilepsi hastasına genel fizik muayenesi ve nörolojik muayene yapıldıktan sonra laboratuar testleri, EEG testleri yapılır. Bunun yanında beyin tomografisi ve MRI testleri de epilepsi nöbetlerinin sebeplerin tespiti için faydalıdır.

Epilepsi hastalığının tedavisi

Epilepsi hastalığı, ilaçlı tedavi yöntemi veya cerrahi yöntem ile tedavi edilerek kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Epilepsi hastası, doktorunun tavsiye ettiği ilaçları düzenli kullandığı takdirde aktif iş hayatına ve sosyal hayatına devam edebilir. Epilepsi ilaçları, kesinlikle doktor tarafından hastanın durumuna göre verilen ilaçlardır. Bu sebeple asla bilinçsizce ilaçlar kullanarak epilepsi tedavisi yoluna gidilmemelidir. Şayet epilepsi tedavi yöntemi ile hasta birkaç yıl epilepsi nöbeti geçirmezse, ilacın dozajını doktor azaltma yoluna gidilebilir. Bu esnada nöbetler tekrar etmezse, ilaç tedavisi kesilebilir. Ancak epilepsi tekrar ederse ilaç tedavisine tekrar başlanır. İlaç tedavisinin yanında, cerrahi yöntemle de epilepsi hastalığının tedavisi yapılabilir. Son zamanlarda geliştirilen ve halk arasında pil tedavisi diye tabir edilen, tıbbi olarak vagal sinir stimulasyonu olarak tanımlanan cerrahi yöntem uygulanır. Hastaya ufak bir operasyonla boyun sinirine iki kablo ve sol göğsünün üstüne uyarıcı bir tür cihaz konulur. Epilepsi hastası nöbet geçireceğini anladığı an kendisine verilen özel mıknatısı uyarıcı cihazın üzerine yaklaştırır ve böylece uyarımı harekete geçirerek, epilepsi nöbetini önler. Son derece faydalı olan bu yöntem, maddi açıdan oldukça külfetti sayılabilir.

Epilepsi hastasının bilmesi gereken önemli detaylar

Epilepsi hastası, günde en az 8 saat gece uykusunu almalıdır.
Çay, kahve, kola gibi kafein ve asiti yüksek olan içeceklerden çok fazla tüketmemelidir.
Televizyon ve bilgisayar kesinlikle uzun süreli ve yakından kullanılmamalıdır.
Aşırı efor sarf edilmesi gereken bazı sporlardan uzak durulmalıdır.
Açlık hissi oluşumuna müsaade edilmemelidir.
Epilepsi nöbetleri henüz kontrol alınmadıysa, motorlu taşıtlar kullanmaktan uzak durulmalıdır.
Stresli yaşam tarzından uzak durulmalıdır.

Epilepsi nöbeti geçiren hastaya nasıl yardımcı olunur?

Epilepsi nöbeti geçiren hastayı, başı ve vücudu yan gelecek şekilde yatırın. Düşme esnasında özellikle başını yaralamasını önleyin. Yakasını açarak rahat nefes almasını sağlayın. Doktoruna epilepsi nöbeti esnasında neler yaşadığını detaylı anlatın. Hastaya nöbetten çıkması için asla tokat atma, su dökme gibi davranışlarda bulunmayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ